BLOG BARU..

Sayugia ingin aku beritahu. Aku udah bina blog baru. Blog ini akan aku tinggalkan sebagai harta berharga dalam hidup.

Kalau sudi singgah di sini!

Terima kasih atas selama ini kalian tekun melayari blog aku mengutip pengetahuan dan memberi pandangan.

Ahad, Julai 11, 2010

Kacang Cerdik

Ziarah Akhmal seperti selalunya 2 minggu sekali, hari ini. Termasuk kali ini pula, sudah 4 kali ziarah aku ke sini di iringi dengan hujan lebat. Apatah lagi, Taiping adalah kawasan hujan paling panjang di Malaysia. Tidak hairanlah kalau hutan-hutan di sini hijau dan kawasan di sini seringnya sejuk, tenteram dan damai.

Kata Akhmal, jika ada rezeki dia akan keluar awal dari jangkaan asal Rekod prestasinya di sini sudah mencecah gred A walaupun ada sekali dia di rotan kerana membuat kesalahan.

Hmm.. Aku menerima berita ini dengan 2 perasaan. Biarlah aku tidak ceritakan perasaan itu di sini.

Sewaktu balik aku sempat menegur polis yang bertugas di bilik pengawal.

"Waa... bagus juga boleh tengok laptop di sini. Line di sini ok ke? Sini kan kawasan hutan!"

"Hmm.. ok. Saya sebenarnya tengah baca tentang khasiat kacang, ni. Rupanya kacang ni baik untuk kesihatan ya. Ada banyak protein. Selama ni saya ingatkan kacang ni tak bagus sebab boleh datangkan kolestrol."

Mungkin polis tu rasa tak berapa sedap ditegur begitu. Selalunya masa bertugas mana boleh buat kerja lain. Tapi aku tak kisah kerana aku faham tugas menjaga STB ni kekadang boring. Asyik terpacak aje tengok monyet bergayut pun tak boleh tahan juga.

"Tak bagus tu bagi orang yang ada penyakit," balasku.

"Orang Yahudi, isteri mereka yang mengandung digalakkan memakan kacang sebab mereka percaya kacang boleh membuatkan anak mereka menjadi manusia bijak. Agaknya, sebab itulah orang Yahudi sekarang ini kebanyakannya bijak pandai sampaikan boleh control satu dunia."

( rujuk di sini )

Teringat pula akan aku satu jenis kacang yang dipanggil kacang cerdik. Ni, Akhmal la yang bagi tahu aku. Dan entah kenapa pula dipanggil kacang cerdik?



foto ihsan dari www.kurmawi.com

11 ulasan:

bearcat berkata...

Selalu fed-up makan kacang cerdik ni sebab kulit keras sangat nak buka.

ibuintan berkata...

selamat pagi IM,
stuju dengan bearcat, kacang ni kulitnya memang sangat keras, memang boring waktu kopek, tapi sedap lemak manis...selalu belikan untuk anak2

kakcikseroja berkata...

Salam IM..

kacang cerdik ni sedap, tapi kulitnya keras sangat. :)

Insan Marhaen berkata...

kulit keras tak pa. jangan isi keras.

tapi sesetangah manusia lain pula, kulit lembut tapi hati keras.

ahmad humairi berkata...

sicerdik kacang...
dikupas, ditelan jua..

Insan Marhaen berkata...

secerdik-cerdik manusia kekadang tertipu jua...

Mas... dan usaha untuk bahagia... berkata...

Akhmal bijak ke ayahnya lagi bijak? Kenapa dia di dalam, ayahnya di luar?

iBu...gUru berkata...

salam IM
pistacio ..............memang sdap dan selalu makan tapi ...... cerdik ke aku ni ?

S..U..D..@..I..S berkata...

cerdik tertipu...mna baik cerdik menipu....tipah tertipu..

Insan Marhaen berkata...

mas,

akhmal di dalam sebab dia nak jadi cerdik. ayahnya di luar sebab ayahnya ingat dah cukup cerdik. he.. he..

kalau rajin pergilah ke taman tasik taiping dan cari STB. kau mungkin akan temui jawapannya...

Tanpa Nama berkata...

The Abercrombie and Fitch style has lived much longer than Abercrombie its counterparts from the 1980s; Abercrombie Sale it may be because of its relatively Cheap Abercrombie inoffensive style or Abercrombie outlet because people just love animals, abercrombie Jeans but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet sets in a cheetah print. Abercrombie Pants These are common enough that you could Abercrombie Tees even go to a department store and find them, so you should have no problem finding cheetah printed sheets Abercrombie Shorts and blankets if they are what you are looking for. Abercrombie Sweaters These can be a great accent to a more contemporary home theme, though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by. You may have to go to interior design specialty stores, or look online order to find curtains with cheetah spots printed on them. However, in most cases if you can find them, they are usually not very expensive.