BLOG BARU..

Sayugia ingin aku beritahu. Aku udah bina blog baru. Blog ini akan aku tinggalkan sebagai harta berharga dalam hidup.

Kalau sudi singgah di sini!

Terima kasih atas selama ini kalian tekun melayari blog aku mengutip pengetahuan dan memberi pandangan.

Jumaat, April 23, 2010

Tuhan Itu Maha Kaya

Semasa makan dengan ibu_suri di Sungai Dua Char Koay Teow;

"Abang, betul ke u sayangkan I?"

"Ha.. la.. Kalau tak sayang takkan sampai hari ini kita kekal bersama?"

"Mana tau. You boring ke. Asyik-asyik bawa I pi hospital. Pi klinik."

"U tau, banyak perkara abang belajar semasa u tak sihat ni (aku jarang guna perkataan sakit untuk ibu_suri). Di hospital tu abang tengok macam-macam jenis orang sakit ada. Abang rasa syukur sebab abang masih sihat. Tuhan itu maha kaya. Dia bagi u sakit tapi abang masih sihat."

Aku tahu saat ini dia emosinya sikit down. jadi aku perlu up dia.

"Kita ni jangan selalu tengok bintang. Kalau kita selalu tengok bintang kita akan lupa yang kita ini sebenarnya berdiri atas rumput. Kita kena selalu tengok orang susah. Jadi kita akan sedar yang diri kita satu hari nanti akan susah. Akan sakit. Jadi kita bersedia untuk itu."

Memang benar. Keselaluan aku melihat orang yang sakit di hospital dan ziarah kubur membuatkan aku selalu tersedar bahawa masa aku untuk hidup sebenarnya semakin pendek. Aku juga selalu melihat orang tua yang sudah tidak mampu berjalan dengan cergas.

Aku sendiri pun sudah mula merasai ketidakcergasan dan sesekali kesakitan itu...


  • ibu_suri dengan anak saudaranya ketika mandi di Lata Bukit Hijau, Kulim

3 ulasan:

Khairiah Jelani berkata...

sy tgk tawa kat gmbr ibu_suri ni tah napa hati turut bbunga bahagia. Jaga elok2 amanah ini ya IM

SIREH JUNJUNG berkata...

seronok nenek tgk gmbr nie...candid tul...
mesti best tempat nie.. sejuk damai kan

Tanpa Nama berkata...

The Abercrombie and Fitch style has lived much longer than Abercrombie its counterparts from the 1980s; Abercrombie Sale it may be because of its relatively Cheap Abercrombie inoffensive style or Abercrombie outlet because people just love animals, abercrombie Jeans but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet sets in a cheetah print. Abercrombie Pants These are common enough that you could Abercrombie Tees even go to a department store and find them, so you should have no problem finding cheetah printed sheets Abercrombie Shorts and blankets if they are what you are looking for. Abercrombie Sweaters These can be a great accent to a more contemporary home theme, though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by. You may have to go to interior design specialty stores, or look online order to find curtains with cheetah spots printed on them. However, in most cases if you can find them, they are usually not very expensive.