BLOG BARU..

Sayugia ingin aku beritahu. Aku udah bina blog baru. Blog ini akan aku tinggalkan sebagai harta berharga dalam hidup.

Kalau sudi singgah di sini!

Terima kasih atas selama ini kalian tekun melayari blog aku mengutip pengetahuan dan memberi pandangan.

Sabtu, Oktober 31, 2009

Kancilku

Adapun berpagi-pagi aku mencatukkan diri di Perodua Seberang Jaya itu semata-mata untuk penyelenggaraan kereta sebenarnya. Aku perlu hambat masa lantaran di tengahari pula wajib menghadiri jemputan kenduri arwah di rumah Kak Sal, jiran depan.

Banyak sungguh kereta hari ini, getus hatiku. Bilalah agaknya nak siap keretaku jika begini situasinya. O.. Hari ini bukankah hujung bulan. Kebanyakkan pekerja telah pun menerima gaji. Macam akulah juga.

" Kereta encik kena buat full service. Dah terlajak banyak kilometer dah ni. " Alahai...Tentu banyak RM terpaksa dikeluarkan dari kocekku ini!

" Lebih kurang RM200.. " Errkkksss....Aku menelan air liur sendiri.

" Lampu low beam sebelah kiri tu masuk kali ini dah 3 kali bulbnya rosak. Sekarang ni ayaq masuk ke dalam bingkai tu pulak. Dah macam akuarium. Boleh bela ikan, " ngomel aku sambil ketawa kecil. Aku agak lampu ini pun nak kena tukar, mungkin. Pokai aku dibuatnya. Fe'el aku pula tak suka beli yang bukan ori. Al maklumlah, bukan kerana banyak wang. Aku dulu pernah jadi technician di kilang Hitachi Semiconductor. Selalu repair mesin. Jadi, aku arif benar akan baik buruknya jika kita menggunakan alatganti yang bukan ori. Kancil aku itu pun hampir 3 tahun usianya. Sudah mengembara 93 756km jauhnya.

Arakian, seketika penantian itu, aku mundar-mandir melihat kereta-kereta yang berlambak di sini. 'Curi-curi' ambil gambar tentunya untuk bahan tulisan blog.

Adapun aku ini tergolong di kalangan manusia yang penakut dan penyegan untuk ambil gambar orang lain lantaran tiada keizinan rasmi. Pun hendak minta izin itu satu segan yang lain pua. Memangnya tidak ada tanjak sebagai camera man, aku ni!

Sekalian staf di sini aku anggar mencecah 95% Melayu. Pun begitu aku agak bos paling atas ialah Cina. Kenapa gitu ya? Justeru, melihat kepada cara pentadbiran dan perkhidmatannya memang jarang orang kita dapat empersembahkan kepada pelanggan sebegini mesra dan selesa.

Aku biasa pergi selenggarakan kereta Wira aku di Pusat Servis Proton berhampiran Carrefour atau Hospital Seberang Jaya yang aku kira pengurus besarnya adalah Melayu. Aku pergi sekali tu sahajalah. Selepas itu aku lansung tidak jejak kaki ke situ lagi. Perkhidmatannya jauh dari apa yang aku harapkan.

Mentari 10 darjah lagi di atas kepala barulah nama aku dipanggil untuk dipulangkan kunci. Kancilku ini menggunakan sistem contact point sebagai penghidup enjin.Contact Point perlu ditukar baru pada setiap 20 ribu kilometer. Ah, barulah aku dapat rasakan betapa powernya terjahan injap-injap dalam enjin menekan pedal minyak.

Alakulihal, sesampai di rumah, ibu_suri masih juga dengan projek 'tak relevan'nya itu. Aku gegas mandi dan memakai sut untuk hadiri majlis tahlil yang sudah pun bermula.

" IM, ibu tak mai ke? "

" Dia ada kat belakang. Biasalah.... Sat lagi dia mai la kot! "

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

The Abercrombie and Fitch style has lived much longer than Abercrombie its counterparts from the 1980s; Abercrombie Sale it may be because of its relatively Cheap Abercrombie inoffensive style or Abercrombie outlet because people just love animals, abercrombie Jeans but it's less frowned upon.Today you can find high quality blanket and sheet sets in a cheetah print. Abercrombie Pants These are common enough that you could Abercrombie Tees even go to a department store and find them, so you should have no problem finding cheetah printed sheets Abercrombie Shorts and blankets if they are what you are looking for. Abercrombie Sweaters These can be a great accent to a more contemporary home theme, though obviously are not great for homes that are more conservatively or classically decorated. Curtains that have this type of pattern are more difficult to come by. You may have to go to interior design specialty stores, or look online order to find curtains with cheetah spots printed on them. However, in most cases if you can find them, they are usually not very expensive.